poniedziałek, 27 maja 2013

Kurczak à la Kapłon - rodem z Gry o Tron

Goście zaczęli od gruszek konserwowanych w winie, po czym przeszli do maleńkich, pysznych rybek obtaczanych w soli i smażonych na krucho oraz kapłonów nadziewanych cebulą z grzybami. Były tam też wielkie bochny ciemnego chleba, góry rzep, słodkiej kukurydzy i grochu, olbrzymie szynki, pieczone gęsi oraz wydrążone bochny chleba ociekające sosem i wypełnione dziczyzną gotowaną w piwie z kaszą jęczmienną.
"Starcie królów" George R.R. Martin



Dziś nie ma do obejrzenia nowego odcinka Gry o Tron. Kolejny dopiero 3 czerwca. Żeby nie było przerwy to z tej "okazji" na moim blogu przepis na Kurczaka a la kapłon - czyli rodem z Gry o Tron. Przepis pochodzi z 2 numeru KukBuk'a.



To taki kurczak "na bogato". Marynowany całą noc, podany na zielonej soczewicy z pieczarkami, cebulą, orzechami i śliwkami. Pyszny, soczysty, aromatyczny. Warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie tego dania.


Czterech mistrzów piromantów wyczarowało bestie z żywego płomienia, które walczyły ze sobą ognistymi pazurami, a słudzy napełniali tymczasem czary mieszaniną wołowego rosołu z gotowanym, słodzonym miodem winem, z dodatkiem łuskanych migdałów oraz kawałków kapłona.
"Starcie królów" George R.R. Martin
Być może wielu fanów Pieśni Lodu i Ognia zastanawiało się czym jest wspominany tak wiele razy kapłon. Otóż kapłon to wykastrowany (w wieku 6-8 tygodni) i specjalnie utuczony młody kogut. Zabieg kastracji nosi nazwę kapłonienia. Mięso kapłonów jest bardzo delikatne i soczyste, swój szczególny smak zawdzięcza stopniowemu i warstwowemu ułożeniu tłuszczu w mięśniach. Kapłony osiągają wagę ok. 2-5 kg.

Kapłony można nabyć w Polsce, ale nie jest to proste zadanie. Zamiast nich można użyć po prostu kurczaka :)



Kurczak a la Kapłon
70 g miękkiego masła
8 drobno posiekanych filetów anchois
sok z połówki cytryny
1 kurczak zagrodowy o wadze 1,5-2 kg 
sól i grubo mielony pieprz
kilka gałązek świeżego tymianku (ewentualnie można użyć suszonego)
300 g zielonej soczewicy
100 g pieczarek 
6 szalotek lub małych cebulek (u mnie jedna duża cebula pokrojona w ósemki)
6 cienkich plasterków boczku
50 g suszonych śliwek
50 g uprażonych orzechów laskowych
olej do smażenia dobrej jakości


W miseczce ucieramy dokładnie masło, filety z anchois i sok z cytryny. Kurczaka delikatnie solimy, pieprzymy i nacieramy masłem od środka oraz na zewnątrz. Możemy także wetrzeć trochę pod skórę na piersiach kurczaka. Do środka ptaka wkładamy gałązki tymianku. Odstawiamy na noc do lodówki. Wyjmujemy kurczaka z lodówki i odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce, aby mięso się ogrzało i nabrało temperatury pokojowej (w ten sposób kurczak będzie się krócej piekł i będzie bardziej soczysty). Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni bez termoobiegu. Wkładamy zamarynowanego kurczaka do piekarnika. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. W tej temperaturze pieczemy jeszcze przez około półtorej godziny. W trakcie pieczenia co 20 minut polewamy mięso sosem z brytfanki. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika, gdy skóra się ładnie zrumieni. 


W czasie gdy kurczak się piecze, w dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Wkładamy do niej soczewicę i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, przekładamy do miski. Pieczarki i cebulki kroimy na połówki. Niedużymi partiami smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni (cebulkę możemy także obsmażyć na patelni grillowej, będzie wyglądać rewelacyjnie!). Przekładamy do miski z soczewicą. Następnie na tej samej patelni smażymy plastry boczku do momentu, aż będą rumiane i chrupiące. Rwiemy je na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Śliwki moczymy przez kilka minut we wrzątku i mieszamy z orzechami, soczewicą i resztą składników. Gdy kurczak się upiecze, odstawiamy go na chwilę, aby mięso odpoczęło. Zlewamy kilka łyżek tłuszczu wytopionego z mięsa. Przelewamy na patelnię i przesmażamy na nim soczewicę z dodatkami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Soczewicę wykładamy na półmisek, a na niej układamy całego kurczaka tak, aby każdy mógł wykroić swój ulubiony kęs. 


Źródło: KukBuk nr 2 (marzec-kwiecień) "Gra o Kapłona" (str. 123)

niedziela, 12 maja 2013

Błękitny sernik na zimno z borówką amerykańską

Ponieważ miałam do wykorzystania tropikalne galaretki Winiary postanowiłam zrobić sernik na zimno. Nic niezwykłego, ale wyszedł całkiem smaczny :) Szybki i prosty w wykonaniu - można eksperymentować ze smakami galaretek oraz z dodanymi owocami.



Sernik na zimno z galaretkami
2 galaretki  Blue Curacao Winiary
2 galaretki Piña Colada Winiary
50 ml wódki (opcjonalnie)
500 gr serka homogenizowanego
250 gr serka Mascarpone
250 gr borówek amerykańskich
herbatniki Belvitki lub biszkopty (opcjonalnie)

Niebieskie galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Wystudzić. Oba serki zmiksować, ciągle miksując dodawać ostudzoną niebieską galaretkę. Połowę owoców dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.


Tortownicę wyłożoną folią (jeśli ktoś ma szczelną formę to ten krok można pominąć) wyłożyć herbatnikami, następnie wylać na nie masę. Odstawić do lodówki do stężenia.


Galaretki Piña Colada rozpuścić w około 2,5 szklanki gorącej wody. Dodać wódkę. Ciasto udekorować pozostałymi owocami, delikatnie zalać żółtą galaretką.



 Odstawić, najlepiej na noc, do lodówki. 



sobota, 11 maja 2013

Makaron z białych szparagów w sosie śmietanowym z kurkami

Białe szparagi w zupełnie innej odsłonie. Podane jak.. makaron - cienko pokrojone w paseczki, ugotowane, w sosie śmietanowym. Do tego smażone na maśle kurki. Niebo w gębie. 



Składniki na 2 porcje
pęczek białych szparagów
2 łyżki masła
4 łyżki śmietany 18%
2 łyżki startego twardego sera (np. parmezan)
3 łyżki mrożonych kurek
pół cebuli
sól, pieprz 
pietruszka do dekoracji 


Szparagi myjemy, obieramy i odłamujemy twarde końcówki. Obieraczką do warzyw odkrawamy "wstążki" z łodyg szparagów (jak na zdjęciu poniżej) - tworząc coś w rodzaju makaronu. 





Tak przygotowane szparagi gotujemy we wrzącej wodzie kilka minut. Końcówki szparagów możemy ugotować osobno. Odcedzamy.

W większym rondlu rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy śmietanę i starty ser. Wrzucamy odcedzone szparagi i mieszamy. 

Na patelnię dajemy drugą łyżkę masła, wrzucamy posiekaną cebulę, a następnie dodajemy kurki. Dusimy do miękkości.

Wykładamy na talerz lub do miseczki, na wierzch nakładamy kurki, dekorujemy czubkami szparagów i pietruszką.
 




Pomysł pochodzi ze strony Spinach Tiger.

czwartek, 9 maja 2013

Pierwszy rabarbar na błyskawicznym cieście jogurtowym

Na Lawendowym Domu zobaczyłam dziś przepis na błyskawiczne ciasto jogurtowe z rabarbarem, a w sklepie - rabarbar! No to co miałam zrobić? Upiekłam :)


Ciasto z rabarbarem

350 gr mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
pół szklanki oleju
300 gr jogurtu naturalnego
90 gr cukru
cukier z prawdziwą wanilią
rabarbar (lub inne owoce)
forma wysmarowana masłem i wysypana kaszą manną lub tartą bułką


Wszystkie składniki na ciasto (oczywiście bez rabarbaru) dokładnie wymieszać w misce - nie trzeba używać miksera. Wylać do formy. Na cieście ułożyć rabarbar - może być pokrojony w kawałki duże lub małe. Młodego rabarbaru tak na prawdę nie trzeba obierać (wystarczy umyć) - ja z rozpędu obrałam :)

Piec przez ok. 50 min w 190 stopniach.

  

Przepis pochodzi ze strony Lawendowy Dom