wtorek, 25 czerwca 2013

Gazpacho, czyli chłodnik pomidorowy (w sam raz na upały)

Na dworze upały. Na samą myśl o przygotowaniu i zjedzeniu czegoś na ciepło robi mi się jeszcze goręcej. Dlatego też na moim stole w ten weekend króluje domowa mrożona kawa, lemoniada, schłodzona galaretka truskawkowa i gazpacho czyli hiszpańska wersja chłodnika pomidorowego.  Gazpacho nie wymaga gotowania, ale najlepiej przygotować go dzień wcześniej, żeby smaki się przegryzły i zupa dobrze się schłodziła.

Gazpacho
1 kg pomidorów 
3 ogórki gruntowe
1/2 papryki
3 plastry cebuli 
1-3 ząbki czosnku
papryczka chilli do smaku
1 łyżka soku cytryny
4 łyżki oleju rzepakowego
ok, 3 kromki chleba (bez skórki)
świeże zioła, np.: mięta, bazylia, szałwia, oregano
sól, pieprz

ser feta i tosty - do podania 


Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy np. w ćwiartki i wyciągamy gniazda nasienne (odkładamy je na sito i dokładnie przecieramy - sok dodajemy do pomidorów). Do pomidorów dodajemy resztę składników - obrane i pokrojone warzywa (ogórki, cebula, papryka, czosnek), opcjonalnie papryczkę chilli, chleb obrany ze skórki, olej rzepakowy i sok z cytryny. Blendujemy dokładnie i doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy przez kilka godzin w lodówce (nawet przez całą noc). 
Podajemy z serem fetą i tostami.





poniedziałek, 24 czerwca 2013

Galaretka z musu truskawkowego

Przepis zobaczyłam na Kwestii Smaku i jak zwykle nie mogłam się powstrzymać. Oczywiście lekko zmodyfikowałam :) Ta galaretka jest po prostu przepyszna! 

Warto zrobić!


Galaretka truskawkowa
200 g truskawek
1/3 szklanki cukru (lub do smaku)2 łyżki soku z cytryny
żelatyna (w ilości 1 i 1/2 łyżeczki na 250 ml powstałego musu)
opcjonalnie: 2 łyżeczki wody różanej





Truskawki umyć i oderwać szypułki. Dodać cukier, sok z cytryny, wodę różaną i zmiksować blenderem na mus. Odmierzyć. Odlać około 1/3 szklanki musu i podgrzać rozpuszczając w nim dokładnie żelatynę. 




Dodać do reszty musu i wymieszać. Przelać do pucharków, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin. 




Truskawkowy zawrót głowy 2013 Desery z truskawkami

niedziela, 23 czerwca 2013

Likier kawowy z nutką karmelu

Znajoma spytała mnie niedawno, czy znam sprawdzony przepis na likier kawowy. Zajrzałam do starych, odręcznych notatek i znalazłam. Jak już znalazłam, to zrobiłam. 
Znakomicie smakuje podany z lodem.



Likier kawowy
0,5 l skondensowanego mleka niesłodzonego (z puszki lub pudełka)
1/2 szklanki cukru lub 1 tubka mleka słodzonego o smaku karmelu i 3 łyżki cukru
cukier waniliowy (lub ekstrakt waniliowy)
2-4 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
100 ml spirytusu

Mleko, cukier, ekstrakt waniliowy zagotować (ciągle mieszając!), dodać kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody, zmniejszyć ogień i gotować około 5 min. Ostudzić i wlać spirytus. Wlać do butelki i odstawić na minimum 1 dzień do lodówki.



środa, 19 czerwca 2013

Krucha tarta z rabarbarem

Proste połączenie - kruche ciasto i kwaśno słodkie rabarbarowe wnętrze. Wiosenna klasyka.




Kruchy spód
200 g mąki
2 - 3 łyżki cukru pudru
100 g zimnego masła
1 jajko


Wypełnienie
0,5 kg rabarbaru
200 g cukru

łyżeczka sproszkowanego imbiru





Mąkę, cukier puder i posiekane masło zmiksować do powstania okruszków, dodać jajko i jeszcze chwilę miksować. Następnie wyrobić ręcznie, ulepić kulę, owinąć w folię i schłodzić w lodówce.


W międzyczasie przygotować rabarbar - pokroić go na kawałki, zasypać cukrem, dodać imbir. Przesmażyć na patelni aż zmięknie.


Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować na cienki placek (można pomóc sobie folią spożywczą). Nałożyć ciasto na posmarowaną i posypaną mąką formę do tarty. Zostawić trochę ciasta na położenie na rabarbar.


Spód tarty podziurkować widelcem i wstawić ją do lodówki na 1/2 godziny (lub do zamrażarki na krócej). Tartę przykryć papierem do pieczenia i obciążyć (ponieważ nie mam specjalnych kamyków do obciążania kładę na ciasto małe ramekiny). Piec przez 15 minut. Zdjąć papier i piec tartę przez kolejne 8 - 10 minut, aż się lekko zrumieni. Na ciasto nałożyć przygotowany rabarbar, pozostałe ciasto ułożyć w kratkę. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec aż wierzch ładnie się zrumieni. 


Smaczne na ciepło i na zimno :)


Źródło: przepis na kruchy spód pochodzi ze strony Kwestia Smaku.

poniedziałek, 17 czerwca 2013

Tilapia na porach

Przepis stosuję już od kilku lat - zobaczyłam go kiedyś w programie kulinarnym Ewy Wachowicz. Tak przyrządzona ryba (nie tylko tilapia) smakuje na prawdę dobrze.Wszystkie smaki świetnie się ze sobą komponują. 
Polecam :)


Tilapia na porach

4 filety z tilapii (ok. 600 g)
sok z ½ cytryny
sól, pieprz
2 pory
1 mała cebula
w ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru (ok. 1 cm)
2 kwaśne jabłka
1 łyżka majeranku
1-2 łyżki oliwy
½ szklanki bulionu warzywnego (zamiast bulionu można dodać białego wytrawnego wina)



Filety przyprawić solą i pieprzem i zamarynować w soku z cytryny. 

Cebulę, czosnek, imbir posiekać i wrzucić do rondla na rozgrzaną oliwę. Pory pokroić na kawałki (wielkości około 1,5 cm) i wrzucić na zeszkloną cebulę. Podsmażyć kilka minut. Dodać majeranek, doprawić solą i pieprzem, podlać bulionem lub winem. Obrane i pokrojone w 8 jabłka położyć na porach.
Na jabłkach umieścić filety z ryby i przykryć. Dusić około 20 min, aż ryba będzie gotowa. 

niedziela, 16 czerwca 2013

Bułeczki z rodzynkami z dżemem rabarbarowym

Pyszne słodkie bułeczki śniadaniowe z domowymi przetworami - czyli dżemem malinowym i rabarbarowym. Znakomite weekendowe śniadanko :)

Bułeczki z rodzynkami (ok 10 szt):
75 g masła 
250 ml mleka
7 g suchych drożdży 
pół łyżeczki soli
50 g cukru
0,5 kg mąki pszennej
100 g rodzynek

Masło roztopić. Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne (mleko, masło), sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta. Bułeczki nastawiłam w maszynie do pieczenia chleba wieczorem, z opóźnionym startem, tak aby program zakończył się nad ranem. 
Rano nastawić piekarnik na 220 stopni. Wyjąć ciasto z maszyny i podzielić na około 10 równych części. Ułożyć na blasze i zostawić do podrośnięcia na około 20 min. W tym czasie piekarnik powinien zdążyć się nagrzać. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem. Piec około 10 min. 


Bułeczki najlepiej smakują z dżemem. W tym roku postanowiłam zrobić dżem rabarbarowy z dodatkiem kardamonu. Wyszedł super!

Dżem rabarbarowy
1 kg rabarbaru
350 - 500 g cukru
kilka ziaren kardamonu



Rabarbar pokroić, zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin, żeby rabarbar puścił sok. Po tym czasie dodać kardamon, postawić na małym ogniu i podgrzewać przez około godzinę - mieszając, aby się nie przypalił. Wystudzić i powtórzyć podgrzewanie następnego dnia. Gorący dżem włożyć do słoiczków.