Kurki, kureczki, kurunie :) Pojawiły się w sklepach i na targach. Smak kurek duszonych na maśle jest po prostu niebiański. Sposobów ich podania jest nieskończona ilość - tym razem zdecydowałam się na risotto :)
Składniki
1,5 szklanki ryżu do risotto (Arborio)
3 szklanki bulionu warzywnego (najlepiej domowej roboty)
0,5 szklanki białego wina200 gr kurek
1 pierś z kurczaka
cebula
kilka łyżek startego sera (najlepiej parmezanu)
przyprawy: pieprz, sól
gałązka świeżego rozmarynu
3-4 suszone pomidory
oliwa, masło
Siekamy cebulkę i szklimy na łyżce masła i 3 łyżkach oliwy w dużym rondlu, dodajemy połowę kurek (wybieramy te większe i kroimy w kostkę), smażymy ok. 4 minut, a następnie wsypujemy ryż i podsmażamy go około 1-2 minut, aż zrobi się szklisty.
Do ryżu i kurek wlewamy wino i mieszamy aż odparuje, dolewamy po pół szklanki bulionu i czekamy aż ryż go wchłonie - powtarzamy czynność, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany.
Na końcu dodajemy posiekane suszone pomidory oraz ser (jednego pomidora i trochę sera zostawiamy do podania).
W międzyczasie przygotowujemy resztę kurek - podsmażamy na maśle i oliwie z igiełkami z jednej gałązki rozmarynu, doprawiamy solą i pieprzem. Jak kurki będą miękkie odkładamy je na przykład na talerz a na patelni podsmażamy kurczaka. Gdy kurczak będzie prawie gotowy dodajemy kurki i jeszcze chwilę razem dusimy.
Kurczaka z kurkami wykładamy na risotto, dekorujemy pokrojonym w paseczki suszonym pomidorem i startym serem.