niedziela, 27 października 2013

Sernik z dynią na Halloween

Sezon na dynie w pełni. Jedna czekała sobie spokojnie na parapecie na jakiś pomysł. I nagle naszło mnie na upieczenie sernika. To nie mogło się nie udać! I miałam rację - to był strzał w dziesiątkę. Sernik wyszedł kremowy, delikatny, o ciekawym kolorze. Ideał! Zamierzam pomrozić kilka porcji puree z dyni, żeby móc go zrobić w niedyniowym sezonie. 

Sernik dyniowy
1 i 1/2 szklanki purée z dyni
1 kg sera do serników (użyłam sera z Lidla)
5 jajek
2 żółtka
1 i 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego (użyłam 3 tubki, bo w sklepach jakieś braki były)
1/2 szklanki śmietanki 30%
3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego


Czekoladowy spód (pomijamy w wersji bezglutenowej)
100 g ciasteczek owsianych
2 białka
70 g gorzkiej czekolady
70 g masła
2 łyżki mąki

Polewa
1 szklanka śmietany 18%
3 łyżki cukru


Przygotowanie purée z dyni: dynię pokroić na kawałki (np. ćwiartki czy ósemki), wyrzucić pestki, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez godzinę. Wystudzić, obrać ze skóry i dokładnie zmiksować. 
Purée można przygotować wcześniej i zamrozić. 

Masa serowa: wszystkie składniki wymieszać delikatnie w misce: purée z dyni, ser, jajka, żółtka, mleko skondensowane, śmietankę kremową, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy. Ja mieszałam mikserem na najmniejszych obrotach - tylko do połączenia składników - ważne, aby nie napowietrzać za bardzo masy.

Odstawić na czas przygotowania spodu. 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Czekoladowy spód: ciasteczka dokładnie pokruszyć (np. w malakserze). Masło roztopić razem z czekoladą (ja robię to w mikrofalówce, ale można w kąpieli wodnej). Lekko ostudzić. Dodać do pokruszonych ciasteczek razem z mąką i białkami. Dokładnie wymieszać. 

Do dużej tortownicy wyłożyć czekoladową masę, wstawić do piekarnika i piec około 15 min. Jeśli nie mamy szczelnej i nieprzywierającej tortownicy to można ją wyłożyć papierem do pieczenia. 

Po 15 minutach wyjąć tortownicę, na spód wylać masę serową i wstawić z powrotem do piekarnika. Razem z tortownicą wstawić do piekarnika naczynie z gorącą wodą, żeby sernik piekł się w tzw. kąpieli wodnej. Piec 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 1,5 godziny. 

Po 1,5 godzinie na serniku rozsmarować śmietanę wymieszaną z cukrem i piec jeszcze 15 minut.
Wyjąć, ostudzić i wstawić na noc do lodówki. 

Następnego dnia udekorować roztopioną czekoladą. Jako, że zbliża się Halloween pasowała mi pajęczyna :)




Przepis na sernik pochodzi ze strony Kwestia Smaku.



   Halloween!  

czwartek, 24 października 2013

Domowy budyń ananasowo-kokosowy

Miałam ochotę na coś słodkiego i po przeanalizowaniu zawartości szafek padło na budyń ananasowo-kokosowy.  Wyszedł obłędnie. Taka budyniowa Pina Colada :) 


Składniki
1 puszka ananasa
1 puszka mleka kokosowego (ok. 200 ml)
1 żółtko
200 ml mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej


5 plastrów ananasa z puszki zblendować z sokiem ananasowym, mlekiem kokosowym i zwykłym mlekiem. Odlać pół szklanki, resztę zagotować. Mąkę ziemniaczaną i żółtko rozbełtać z odlaną miksturą :) Wlać do gotującego się płynu, mieszać aż zgęstnieje. 
W salaterkach na dnie ułożyć pokrojone w kawałki plastry ananasa, zalać budyniem. Zostawić do ostudzenia.


Podawać można na wiele sposobów - na przykład ze skarmelizowanym cukrem jak w Crème brûlée.



  Smacznego! 

piątek, 18 października 2013

Czekoladowe ciasteczka "Whoopie"

Delikatne czekoladowe ciasteczka przekładane kremem czyli tzw. whoopie pie. Można spotkać je pod różnymi nazwami - jedną z nich jest BFO, czyli Big Fat Oreo :) Robi się je niezwykle szybko i prosto (czas pieczenia to ok. 9 min).


Składniki na ok 10 szt. whoopie
55 g masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1 żółtko 
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 płaskie łyżki gorzkiego kakao
1/2 szklanki mleka
100 g śmietany 36%
125 g opakowania serka Mascarpone
powidła śliwkowe lub inny dżem

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Miękkie masło, cukier i żółto utrzeć w mikserze. Porcjami dodawać wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i kakaem mąkę. Miksować tylko do połączenia składników w połowie dodając mleko.
Wykładać na blachę do pieczenia za pomocą stołowej łyżki tak, aby wyszło około 18-20 ciastek. Koniecznie zachować odstępy!
Piec około 9 minut.

Wystudzić.

Śmietanę ubić z serkiem mascarpone z odrobiną cukru. Ciastka posmarować cienką warstwą powideł i nałożyć kopiatą łyżkę kremu.




Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.