sobota, 30 listopada 2013

Tarta z serem camembert i żurawiną

Szybkie, proste i smaczne danie. Nic dodać nic ująć - tylko zrobić :)

 
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
200 g sera camembert
300 ml śmietany 18%
3 jajka
3 łyżki mrożonej żurawiny
sól, pieprz

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Ciastem francuskim wykładamy formę na tartę. Camembert kroimy w plastry i układamy na cieście. Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie masę wylewamy na ser.

Tartę wkładamy do piekarnika na 20 minut.


Tartę podałam z Mango Chutney z Lidla. Całkiem dobrze się komponowało :)

poniedziałek, 18 listopada 2013

Piernik staropolski - ostatni dzwonek! (cz. 1/2)


Piernik z tego przepisu piekę już od kilku lat. Jest po prostu idealny! Jedyna wada to taka, że trzeba pamiętać, aby ciasto zacząć robić około 5-6 tygodni przed świętami. Im wcześniej tym lepiej.

Z poniższego ciasta robię piernik przekładany domowymi powidłami oraz pierniczki. 

Przepis krąży w internecie pod różnymi nazwami - jako Piernik Staropolski, Piernik Apolki, Piernik Staropolski Lemnis-Vitry. 

Jeśli jeszcze go  nie próbowaliście - teraz macie okazję - zrobiony w tym tygodniu jeszcze odpowiednio dojrzeje. 

Pieczemy go kilka dni przed Świętami - przepis podam za około miesiąc!



Składniki:
500 g miodu naturalnego
1,5 szklanki cukru (ja daję cukier brązowy)
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka z wolnego wybiegu
3 łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki mleka
pół łyżeczki soli
przyprawa korzenna do piernika (z torebek około 80g, domowej dajemy mniej - np. 60g) 

Masło podgrzewać z miodem i cukrem aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. 


Wystudzić. 


Do chłodnej masy dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić - mój mikser daje radę na średnich obrotach. 


Trzymać w emaliowanym garnku przykryte ściereczką np. na dole lodówki. 


****************************************************************

Domową przyprawę do piernika robię w młynku do mielenia kawy.


Wrzucam korę cynamonu,  goździki, kardamon, pieprz, papryczkę chilli, ziele angielskie, jałowiec i anyż. 



Można dodać jeszcze gałkę muszkatołową i suszony imbir.




poniedziałek, 4 listopada 2013

Kremowa zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Bardzo kremowa, delikatna i rozgrzewająca zupa z dyni i ziemniaków z dodatkiem mleka kokosowego. Robi się ją błyskawicznie, a smakuje wyśmienicie. Proporcje podaję są "na oko" :)


Zupa krem z dyni
1 szklanka pure z dyni *)
2 średnie ziemniaki
0,5 puszki mleka kokosowego (u mnie z Lidla)
Przyprawy: pieprz, sól, curry, chilli, śmietana 18% (opcjonalnie do podania)


Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Dodajemy pure z dyni i mleko kokosowe, a następnie miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dosypujemy łyżeczkę lub dwie curry, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dla lubiących "na ostro" dodajemy chilli do smaku.

Podajemy ze śmietaną i posypane chilli.


*) Pure z dyni przygotowujemy jak w tym przepisie: Sernik z dynia na Halloween. Jeśli nie mamy gotowego pure tylko świeżą dynię możemy pokroić ją w kostkę i gotować razem z ziemniakami.