niedziela, 11 maja 2014

Jajka w kokilkach ze szparagami i szynką parmeńską

Szparagi! Rozpoczął się sezon - to właśnie teraz szparagi są najlepsze - delikatne i nie łykowate.
Poniższy przepis to propozycja śniadaniowa (lub kolacyjna) inspirowana przepisem z Kwestii Smaku.


Składniki na dwie porcje
3 plasterki szynki parmeńskiej
4 zielone szparagi
3 duże jajka
1/4 szklanki śmietany - ja użyłam 18%
50 g sera (u mnie mieszany - żółty i rokpol)
pieprz, sól do smaku


2 kokilki wykładamy szynką parmeńską. Jajka i śmietanę dokładnie mieszamy trzepaczką, dodajemy pokruszone sery, przyprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy do kokilek.


Od szparagów odłamujemy twarde końce, łodyżki kroimy w 3mm plasterki, główki zostawiamy w całości - dodajemy wszystkie do masy jajecznej.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. około 15 min, aż masa się zetnie.


Smacznego!

Szparagi

sobota, 3 maja 2014

Ciasto z budyniem i rabarbarem

Połączenie budyniu z rabarbarem okazało się połączeniem doskonałym. Ciasto jest wilgotne i rozpływa się w ustach. Robi się go dość prosto, ja robiłam z domowym budyniem, ale dla ułatwienia można zastąpić gotowym.


Składniki:
200 g miękkiego masła
100 g (pół szklanki) drobnego cukru do wypieków
2 jajka
185 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g mąki ziemniaczanej (lub budyniu w proszku)
350-400 g pokrojonego na kawałki rabarbaru
kilka łyżek brązowego cukru


Składniki na domowy budyń:
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2  łyżki cukru
300 ml mleka (1 szklanka)
1 łyżka masła
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Najpierw przygotowujemy budyń - jeśli mamy budyń z torebki robimy go według przepisu, jeśli chcemy zrobić domowy, to zagotowujemy 200 ml mleka. Do pozostałego mleka dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka i dokładnie mieszamy. Ściągamy z palnika i dodajemy masło. Studzimy (można przykryć folią, żeby nie powstał gruby kożuch).
Miękkie masło miksujemy, wsypujemy cukier i ucieramy.

Miksując dodajemy (po jednym) jajku. Następnie wsypujemy wymieszane składniki sypkie i mieszamy do połączenia składników.
Połowę ciasta wykładamy do tortownicy (ok. 21 cm średnicy), na ciasto wykładamy budyń, kolejną warstwą jest druga połowa ciasta. Na wierzch należy dać rabarbar i posypać cukrem.
Piec w temperaturze 170ºC przez 1 godzinę i 15 minut.  

Przepis pochodzi ze strony MojeWypieki.Com