niedziela, 31 sierpnia 2014

Muffiny potrójnie czekoladowe

Kolejny przepis na muffiny. Upiekłam bez zamiaru wrzucania na bloga, ale okazały się tak pyszne, że postanowiłam sobie zapisać na przyszłość. 


Składniki suche
230 g mąki pszennej
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki mokre
2 jajka
400 g kubek jogurtu greckiego
100 g cukru
85 g masła
Dodatkowo
tabliczka 100 g gorzkiej czekolady
tabliczka 100 g białej czekolady


Masło rozpuścić z 2 rządkami gorzkiej czekolady. Lekko ostudzić.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche. W drugim mokre. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać posiekane czekolady i wymieszać.
Ciasto nałożyć do foremek do 3/4 wysokości.  Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut (do suchego patyczka).

Zajadać się! 

Jedne z pyszniejszych muffinów czekoladowych jakie jadłam :)

piątek, 29 sierpnia 2014

Kokosowa panna cotta

Pyszny i delikatny deser. Zdecydowanie nie należy do tych "lekkich: robi się go bowiem z tłustej śmietanki, ale przecież od czasu do czasu można zaszaleć :)


Składniki na około 6 porcji (150 ml każda):
500 ml śmietany kremówki 36%
400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
75 g drobnego cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
25 gr żelatyny w proszku 
borówka amerykańska do podania

Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody.
Pozostałe składniki zagotować w garnuszku. Do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek masy śmietanowej, rozmieszać i dopiero dodać do reszty masy.
Wystudzić, przemieszać i dopiero rozlać do kokilek i włożyć do lodówki. Nie należy iść na łatwiznę i ciepłą panna cotę wstawiać do lodówki, bo może się rozwarstwić. W lodówce powinna tężeć minimum 5h.
Podawać wyłożone na talerz - aby łatwiej wyjąć deser z kokilek, włożyć je na chwilę pod kran i dopiero podważyć lekko nożem i wyjąć. 
Podać z borówką amerykańską lub innymi owocami.


Smacznego :)
Błękitne skarby lata!


Na podstawie przepisu z Kwestii Smaku.