piątek, 13 listopada 2015

Zupa Caldo Verde z jarmużem i domowe podpłomyki

Zupy to takie danie, które nie wymaga dokładnych proporcji - zawsze robię je "na oko", lekko tylko trzymając się przepisu. Dzisiaj przepis na polską wersję Caldo Verde - polską, bo nie dostałam chorizo i użyłam zwykłej polskiej kiełbasy gospodarza :)




Składniki na około 4 porcje
2 małe cebule
2-3 ząbki czosnku
1 por
4 duże ziemniaki 
paczka jarmużu (do dostania w Biedronce lub Lidlu)
bulion (ewentualnie jakaś ekologiczna kostka rosołowa)
kiełbasa Chorizo (lub po prostu jakaś kiełbasa :))
łyżka oleju
przecier pomidorowy lub koncentrat
przyprawy do smaku - sól, pieprz, wędzona papryka, zioła 



W garnku podsmażyć na oleju posiekaną cebulę, po chwili dodać czosnek. Dodać pokrojonego pora - razem z zielonymi częściami. Poddusić pod przykryciem około 10 min. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i chwilę później zalać bulionem i gotować aż ziemniaki będą prawie miękkie. Kolejnym krokiem jest dodanie paczki jarmużu - najlepiej usunąć najtwardsze łodyżki. Gotować kolejne 10 min.  W międzyczasie na patelni podsmażyć chorizo lub kiełbasę i dodać razem z przecierem pomidorowym do zupy. Dodać taką ilość jaką lubimy - oryginalnie to około 2 łyżki przecieru, ja dodałam pół butelki przecieru.
Pogotować jeszcze trochę, doprawić do smaku i zajadać :)


Podpłomyki


Podpłomyki również robię "na oko" - te akurat to kaszka kukurydziana - mniej więcej pół na pół z mąką pszenną.. dodaję łyżkę oliwy, trochę soli i ewentualnie jakieś zioła. Następnie dość ciepłą wodę. Wody tyle, żeby przy wyrobieniu powstało elastyczne ciasto. Wyrabia się błyskawicznie. Zostawiam na 5 min żeby odpoczęło, następnie odrywam małe kawałki i rozwałkowuję na cienkie placki. Wrzucam na rozgrzaną suchą patelnię - około 1-2 min z każdej strony. 
I gotowe! 

Emotikon smile



Jesienne zupy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz