sobota, 21 stycznia 2017

Muffiny bananowo-kakaowe na mleku kokosowym

Po długiej przerwie pora na coś słodkiego -  czyli całkiem konkretne muffiny :)

Składniki
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 szklanka płatków owsianych
2 dojrzałe banany średniej wielkości, rozgniecione
0,5 szklanki cukru
40 ml oleju
1 szklanka mleka kokosowego
1 duże jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Opcjonalnie: płatki migdałowe do posypania


W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąki, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia, kakao. W drugim składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, rozgniecione banany, mleko. Zawartości obu naczyń połączyć i wymieszać łyżką.

Masę wyłożyć do foremek na muffiny. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC.



2 komentarze:

  1. Wszedłbym jak U-bot w wodę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam muffiny za to, że można do nich dodać czego dusza zapragnie i że robi się je w 5 minut nie licząc pieczenia. Ostatnio hitem u mnie w domu są muffinki z cukierkami z mieszanki wedlowskiej z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/
    dzieci oszalały na ich punkcie i muszę je robić dwa razy w tygodniu:)

    OdpowiedzUsuń