sobota, 21 stycznia 2017

Muffiny bananowo-kakaowe na mleku kokosowym

Po długiej przerwie pora na coś słodkiego -  czyli całkiem konkretne muffiny :)

Składniki
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 szklanka płatków owsianych
2 dojrzałe banany średniej wielkości, rozgniecione
0,5 szklanki cukru
40 ml oleju
1 szklanka mleka kokosowego
1 duże jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Opcjonalnie: płatki migdałowe do posypania


W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąki, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia, kakao. W drugim składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, rozgniecione banany, mleko. Zawartości obu naczyń połączyć i wymieszać łyżką.

Masę wyłożyć do foremek na muffiny. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC.